Guvernul ucrainean trebuie să strângă încă un miliard de dolari pentru a sigila definitiv centrala de la Cernobîl unde a avut loc cel mai mare accident nuclear din lume, potrivit publicaţiei de business Bloomberg. Pentru construcţia care va acoperi zona radioactivă s-au strâns până acum un miliard şi jumătate de dolari, fonduri obţinute, în mare parte, de la guvernul american şi Uniunea Europeană.
Victor Ianucovici, preşedintele Ucrainei, va găzdui marţi o conferinţă prin care speră să obţină restul de bani necesari pentru a finanţa anvelopa de ciment care va sigila definitiv centrala nucleară, în apropierea căreia se înregistrează niveluri ridicate de radioactivitate. "Sunt încrezător că evenimentul va avea rezultatele dorite, anume să ajute la obţinerea fondurilor de care mai este nevoie pentru siguranţa zonei", a declarat José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
Strângerea de fonduri vine în contextul evenimentelor din Japonia, unde centrala Fukushima Daiichi a fost avariată în urma tsunamiului care a zguduit coasta de nord-est a ţării. "Dezastrul din Japonia a scos la lumină nevoia urgentă de a rezolva situaţia de la Cernobîl", crede Mark Hibbs, un analist pe probleme nucleare al institutului Carnegie Endowment din Berlin. Pe 12 aprilie, nivelul de radiaţii de la Fukushima a fost ridicat la gradul şapte, la fel ca nivelul de la Cernobîl unde există în continuare scurgeri radioactive.
Proiectul de la Cernobîl presupune o anvelopă de 105 metri înălţime, în forma unui acoperiş arcuit care va fi asamblat în vecinătatea reactorului patru, cel care a explodat în urmă cu 25 de ani. Ea va fi amplasată deasupra reactorului avariat şi îl va sigila pentru următorii 100 de ani. Proiectul va fi finalizat în 2015, autorităţile ucrainene având la dispoziţie trei ani pentru a strânge restul de bani necesari pentru a finaliza construcţia.
Guve