Cei care au început de Alzheimer uită date recente, au frecvent lapsusuri, îşi rătăcesc lucrurile în locuri nepotrivite şi chiar uită să se mai spele. Sursa: SHUTTERSTOCK
Tulburările de memorie sunt un proces firesc al îmbătrânirii, însă atunci când afectează cu adevărat calitatea vieţii, nu se mai justifică. Dacă un membru al familei uită des întâmplările recente, trece brusc de la o stare la alta, uită cuvinte de bază sau uită să se mai îngrijească, în contrast cu "omul care era odată", poate fi un semnal de alarmă că trebuie dus la un consult medical.
"Boala în sine debutează în jurul vârstei de 55-60 de ani, la femei, iar la bărbaţi, după 60 de ani, în jurul vârstei de pensionare. Simptomele "uşoare" apar însă mult mai devreme, în intervalul de vârstă 40-50 de ani", atrage atenţia dr. Luiza Spiru, şeful Clinicii pentru Longevitate şi Prevenţie în Îmbătrânirea Cerebrală "Ana Aslan International", care analizează mai jos principalele simptome timpurii ale bolii.
Şapte manifestări frecvente
Pierderea memoriei. Persoanele predispuse la Alzheimer încep să uite experienţe sau date recente, dar "deapănă" cu precizie întâmplări din trecut.
"Oricine poate uita pe moment detalii dintr-o conversaţie recentă, pe care şi le reamintesc mai târziu, însă persoanelor cu început de demenţă li se şterg din memorie pentru totdeauna", spune medicul.
Repetiţii supărătoare. Persoanele cu început de Alzheimer repetă aceleaşi povestiri, cuvânt cu cuvânt, şi pun mereu aceleaşi întrebări.
Lapsusuri. Deşi este natural să ne scape pe moment un cuvânt sau altul, "persoanele predispuse la Alzheimer se chinuiesc să-şi amintească chiar şi cuvinte din vocabularul de bază".
Labilitate. Cei care au început de Alzheimer îşi pot schimba brusc comportamentul, devenind din senin nervoase şi furioase. "Brusc renu