Acasă la domnul ministru al Muncii, Ioan Botiș, își are sediul un ONG. Finanțat din fonduri europene, din bani de la bugetul național și, într-o oarecare măsură, de beneficiar. Din 2,13 milioane de lei, 1,9 milioane provin din fonduri nerambursabile ale UE, 187.700 lei de la bugetul național, și 44.000 de lei contribuție proprie. O agenție a ministerului condus de Botiș a avizat proiectul prin care ONG-ul în cauză a obținut banii. Iar soția domnului Botiș este consilieră a acestui ONG (iar acest termen de ”consilier” poate însemna și foarte mult și foarte puțin; de cele mai multe ori însă înseamnă ”foarte mult” – mai exact, fără a avea obligația unui program fix, fără a fi necesar încheierea unui contract de muncă, un consilier primește o anumită sumă de bani; consilierul e un liber-profesionist, vinde produsul (expertiza) muncii sale, nu munca normată; astfel, nimeni nu poate aprecia dacă suma primită este mică sau mare, pentru că totul depinde de factori subiectivi – ”cota” consilierului, modul de negociere, contextul etc.).
Ei bine, în aceste condiții, Ioan Botiș își pune problema dacă această stare de fapt reprezintă o ”incompatibilitate” ori o ”problemă de moralitate”! Referindu-se la o eventuală demisie, Ioan Botiș a afirmat aseară, la Realitatea TV: ”Dacă este o problemă de moralitate, voi face acest lucru. Dacă va fi considerată o problemă, aceasta va fi soluția. Lăsați-mi timp de gândire și vă voi da un răspuns”.
O asemenea declarație te lasă ca la circ, când își începe numărul înghițitorul de săbii (pentru că mereu rămâi mirat cum, în fiecare seară, un om înghite săbii fără să pățească ceva; însă, spre deosebire de înghițitorii de săbii ”profesioniști”, care doar se prefac că înghit ascuțitele obiecte, înghițitorii de săbii politicieni le înghit pe bune, dar tot nu sunt afectați!).
Ei bine, întrebarea care se pune e ”cine trebuie să cons