Doi suceveni au sesizat instanţa supremă a UE pentru a-şi recupera banii. Mii de suceveni şi-ar putea primi banii înapoi pentru taxa de poluare plătită pentru o maşină din străinătate când CJUE va da o ordonanţă naţională. Numai săptămâna trecută 30 de noi dosare au fost înregistrate la Judecătoria Suceava având aceeaşi cauză.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat în privinţa unuia din cei 14 români care au contestat taxa de primă înmatriculare/poluare. Astfel, prin Hotărârea Tatu, CJUE a rezolvat irevocabil chestiunea caracterului discriminatoriu al OUG nr. 50/2008 prin care se descurajează importarea şi punerea în circulaţie în România a maşinilor de ocazie cumpărate din alte state membre.
În aceste condiţii, instanţele naţionale sunt obligate să pună în aplicare Hotărârea CJUE. „Hotărârea CJUE are aplicare directă, însă cu siguranţă CJUE va da o ordonanţă care să se aplice pentru toată lumea în cel mai scurt timp“, a explicat avocatul Răzvan Viorescu.
Aurora Sfichi este una dintre cei doi suceveni care au cerut statului banii din taxa de poluare prin intermediul instanţei europene. „Practic, după aproape şase modificări ale OUG 50/2008 care spune că se bazează pe principiul
În prezent, taxa se percepe tuturor autoturismelor importate din altă ţară şi care sunt înmatriculate în România, dar nu şi acelora care au fost înmatriculate cu mulţi ani în urmă şi care poluează poate mai mult decât cele importate. Aurora Sfichi a cumpărat o maşină BMW din Germania în septembrie 2008 pentru care a plătit 2.384 lei taxă de poluare.
După ce a aflat că poate să îşi recupereze banii a reclamat în instanţă această c