Preţul energiei s-ar putea dubla în următorii şapte-opt ani, din cauza schemelor de sprijin pentru energia regenerabilă şi reducerea poluării, a spus Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie, prezent ieri la conferinţa Focus Energetic.
În prezent, fiecare producător de energie primeşte gratuit un număr de certificate de emisii şi, dacă poluează mai mult, trebuie să cumpere alte certificate de pe piaţă. Acest lucru se traduce prin costuri mai mari de producţie, deci energie mai scumpă.
Comisia Europeană îşi propusese ca, din 2013, să nu mai acorde gratuit niciun certificat. Însă, după ce oficialii europeni au realizat că acest lucru ar creşte prea mult tarifele, CE vrea să atribuie în continuare certificate gratuite statelor care vor trimite un plan de investiţii de mediu până în septembrie.
România nu are o strategie energetică
Ce se întâmplă la Bucureşti? Pentru a elabora acest plan naţional de investiţii, avem nevoie mai întâi de o strategie energetică.
Or, Ministerul Economiei, fără nicio motivaţie, nici măcar nu a lansat în dezbatere publică proiectul noii strategii, deşi documentul există şi a fost obţinut de „Adevărul" încă din luna ianuarie.
În aceste condiţii, este greu de crezut că ministerul va mai avea timp să dezbată public noua strategie, să o coreleze cu cerinţele partenerilor sociali şi ale întregului spectru politic, să o aprobe în Guvern, apoi să elaboreze un plan viabil de investiţii, pe care să-l trimită la Bruxelles până în septembrie.
Astfel că, din incompetenţa celor de la Ministerul Economiei, România este în pericol să piardă posibilitatea de a primi certificate gratuite şi după 2013, ceea ce va duce la explozia preţului final al energiei.