Institutul Naţional pentru Îmbătrânire din SUA, împreună cu Asociaţia pentru Alzheimer vor publica noile direcţii joi, potrivit The New York Times. Boala este împărţită în trei stadii: faza în care demenţa s-a dezvoltat, o fază mediană cu uşoare probleme dar care permit realizare funcţiilor normale, şi cea mai recent descoperită, faza în care nu există niciun simptom evident, dar schimbările încep să se petreacă în creier.
"Redefinim boala Alzheimer şi o privim în alt fel decât a fost privită vreodată," declară Creighton Phelps, directorul programului Alzheimer de la Institutul Naţional pentru Îmbătrânire. "Cred că vom începe să identificăm boala mai devreme şi mai devreme."
În acelaşi timp, efortul de a diagnostica boala înainte să se transforme în demenţă profundă este reflectat într-un proiect de lege introdus în Congresul american luna aceasta, care ar crea coduri de cost specifice pentru diagnosticarea Alzheimerului, inclusive paşi ce implică discuţii între doctorii pacienţilor şi îngrijitorii acestora, pentru a-i ţine cât mai informaţi pe membrii familiilor.
Poate cea mai importantă adăugire în ghidul de diagnosticare se referă la metode care evaluează modificările creierului implicate în această boală, inclusiv scanări cerebrale şi teste ale lichidului cerebrospinal. Aceste metode măsoară aşa-numiţii biomarkeri, indicatori fiziologici care "trădează" predispoziţia cuiva la dezvoltarea demenţei, la fel cum colesterolul şi tensiunea indică posibilitatea unei boli cardiace.
Deocamdată aceste metode nu vor fi folosite la nivel extins, ci doar pe pacienţii înscrişi în teste clinice. Asta deoarece specialiştii nu pot încă standardiza rezultatele testelor.
"Încă nu ştim ce să le spunem oamenilor," afirmă Dr. Steven DeKosky, decanul şcolii de medicină de la Universitatea Virginia.
Însă noile direcţii reflectă faptul că momentul în c