Astăzi, a fost lansat la Alba Iulia \"Masterplanul energetic al judeţului Alba\", primul document de acest fel realizat pentru un judeţ, la nivel naţional. Documentul, considerat unul foarte important pentru stabilirea politicilor energetice la nivel judeţean în următorii ani, a fost realizat de Consiliul Judeţean Alba împreună cu Agenţia Locală a Energiei Alba, cu asistenţa tehnică a unei firme cu sediul în Bucureşti. Sursa: Mihaela Moraru
Colectarea datelor a durat aproximativ 3 luni şi implicat majoritatea instituţiilor din judeţ, cu impact în domeniul energiei, fiind identificate resursele energetice locale şi a priorităţile de dezvoltare ale judeţului.
Potrivit directorului Agenţiei Locale a Energiei Alba, Florin Andronescu, esenţa Masterplanului Energetic este planul de acţiune pe următorii 10 ani, care stabileşte acţiunile prioritare în cele 4 domenii strategice: asigurarea unui management energetic modern, creşterea siguranţei în alimentarea cu energie în judeţ, promovarea eficienţei energetice în toate domeniile de activitate şi utilizarea pe scară largă a surselor regenerabile de energie.
"Fiind prima strategie energetică la nivel de judeţ creată în România, Masterplanul energetic al judeţului Alba se doreşte a fi un exemplu şi pentru alte judeţe", a declarat Florin Andronescu.
Printre măsurile propuse prin acest document se află: crearea unor posturi de manageri energetici la nivelul administraţiilor locale, dar şi implementarea unui program judeţean pentru susţinerea financiară a persoanelor fizice din mediul rural defavorizat pentru înlocuirea sobelor clasice cu centrale pe biomasă (peleţi, brichete, deşeuri de lemn, rumeguş) eficiente energetic.
Totodată, potrivit documentului, cătunele neelectrificate ar urma să fie alimentate cu energie electrică din surse alternative (eolian sau solar), prin accesarea de fonduri europene, ac