Ieri dimineaţă, pe piaţa din municipiu au apărut primii miei sacrificaţi pentru Paştele din 2011.Mieii se vor vinde numai în hala de lapte din Piaţa Sfântu Gheorghe, singura autorizată sanitar veterinar pentru acest tip de comerţ temporar. Preţul unui kilogram de carne de miel îi pune pe fugă pe cumpărătorii tulceni.
Pentru un kilogram tulcenii ar trebui să scoată din buzunar 28 de lei, cu 4 lei mai mult decât anul trecut. Comercianţii explică acest preţ prin creşterea tuturor tarifelor, de la apă şi până la energie electrică.
Tulcenii nu au, însă, posibilităţi materiale să respecte această tradiţie. Pentru un miel întreg, tulcenii ar trebui să scoată din buzunar aproape 350 de lei, adică aproape toţi banii dintr-o lună pentru şomeri sau pensionari. Mai mult decât atât, spun cumpărătorii, mielul are mai mult oase, aşa că banii sunt aruncaţi pe fereastră.
„De unde să iau eu 300 de lei pentru un miel de 10 kilograme? Eu am pensie de 500 de lei, iar dacă iau un miel, mai iau şi câţiva cozonaci, nişte ouă, că doar trebuie să merg şi eu la biserică, nu mai mănânc nimic toată luna, nu mai plătesc întreţinere, nu mai cumpăr nimic pentru casă? Nu pot să dau atâţia bani“, spune Axenia Porfir (67 de ani), din Tulcea.
Nici cei mai cu dare de mână nu privesc cu ochi buni aceste preţuri: „Am venit doar să inspectez, să văd preţurile. Dar la 28 de lei nu cred că merită să mai iei un miel... Păi de banii ăştia cumpăr o groază de carne de porc, pulpă sau ceafă. Şi e macră! Aşa dau 28 de lei pe kilogram, dar din două kilograme unul este de oase, pe care le arunci“, spune Ştefan Gavrilă, avocat. În mod obişnuit, spune avocatul Gavrilă, cumpără în fiecare an miel, nu se ţine departe de carnea de oaie. „Dar la preţul ăsta aleg carnea de porc, e la fel de bună“.
Hala, aproape goală
În hala de lapte de la Piaţa Sfântu Gheorghe numai doi comercianţi au a