Artista Ana Moricz din comuna Rimetea este păstrătoarea unui meşteşug vechi de peste 300 de ani. Mobilierul pictat manual în stilul secolului al XVII -lea a trecut demult graniţele ţării şi a ajuns în ţări precum Ungaria, Germania şi SUA.
Ana Moricz a studiat ani de zile modelele tradiţionale specifice zonei Rimetea.Tehnica picturii pe mobilă a învăţat-o de la meşterii locului.
„Lucram la primăria din Rimetea şi am petrecut foarte mult timp la muzeul din comună. Acolo există amenajată o cameră cu mobilier în stil vechi. Am studiat motivele tradiţionale care m-au fascinat imediat, iar apoi am învăţat să pictez de la meşterii care au fost la noi în localitate“, a povestit Ana Moricz.
Primele picturi realizate de artistă datează din 2004, iar doi ani mai târziu şi-a trecut în palmares primul set complet de mobilier pentru bucătărie. Preţul pentru o astfel de lucrare este de aproximativ 1.000 de lei.
Artista pictează atât mobilă de bucătărie, cât şi de sufragerie sau dormitor, în funcţie de ce aduc clienţii.
Clientelă din Occident
„În primă fază schiţez desenul pe hârtie. Lemnul se curăţă şi se dă cu o soluţie împotriva carilor. Se aplică fondul de bază, după care urmează culorile care se aplică separat“, a spus artista din Rimetea.
Cea mai mare lucrare la care a muncit timp de două luni a fost pictarea mobilierului pentru un magazin cu produse tradiţionale din Bucureşti.
„Am făcut lucrări atât pentru clienţi din ţară, cât şi pentru cunoştinţe sau turişti din străinătate. Majoritatea picturilor au ajuns în Ungaria, dar şi Germania şi chiar în SUA“, a spus Ana Moricz. Pictează şi diverse obiecte de artizanat, de la vaze de lut până la tablouri şi suporturi de chei, cutii sau figurine de gips.
Influenţe săseşti şi maghiare
Mobilierul picta