Situaţia descoperită de reporterii României Libere în fieful electoral al demnitarului Cseke Attila si al UDMR reflectă, dincolo de izul de burlesc specific românesc, contradicţii interne periculoase.
Cseke,la 20 de ani lumină de gestionarea corectă a unei reforme esenţiale - Spitalele din judeţul Harghita, inclusiv cel de la Topliţa, cel mai mic din zonă, se încadrează în ceea ce poate fi definit ca un spital, spre deosebire de cele din restul ţării care au fost închise şi nu pot fi numite practic, spitale.
Cristuru Secuiesc, 20 de kilometri de Odorheiu Secuiesc - (...) Noi am ajuns în faţa „Spitalului orăşenesc" la o oră după miezul nopţii, cu următorul scenariul: eram însoţiţi de un „unchi" bătrân, care nu se simţea bine, iar în trecut a avut probleme cu inima. Am descoperit însă că poarta era legată cu lanţul. Am remarcat un singur bec aprins în toată clădirea şi, deoarece nu era nimeni la intrare, am început să strigăm până când a sosit un portar adormit să ne deschidă. (...)
Vlahiţa, 20 de kilometri de Miercurea Ciuc - (...) Am intrat în spital la trei dimineaţa cu aceeaşi poveste, a unchiului cu probleme cardiace. Am găsit-o într-adevăr pe "femeia cu tensiunea", o asistentă, care exact asta a făcut: a luat tensiunea colegului şi apoi ne-a explicat că mai mult nu poate face: "Aici nu este cameră de gardă. Dacă vreţi, puteţi să mergeţi la spitalul din Miercurea Ciuc", ne-a sfătuit. După care am ieşit.
Asta au găsit colegii mei într-o incursiune incognito prin câteva spitale harghitene care, cel puţin în ochii ministrului sănătăţii, aduc a stabilimente croite după cele mai aseptice standarde vest-europene, şi nu a unităţi care, conform criteriilor oficiale, se potrivesc perfect pentru a fi închise. Este tocmai genul de contradicţie internă care alterează invariabil, de 20 de ani, procesul de reformă, indiferent de sectorul economic sau so