Faptul ca Bucurestiul nu este o destinatie de weekend, precum Praga sau Budapesta, impreuna cu recesiunea, care a dus la scaderea gradului de ocupare in hoteluri, au afectat businessurile hotelierilor locali. Vezi o analiza realizata de Wall-Street.ro asupra pietei de profil, pentru primele luni ale anului.
In trimestrul intai al acestui an, hotelurile de 4 si 5 stele din Capitala au inregistrat un grad de ocupare mai mare fata de aceeasi perioada din 2010. Astfel, tendinta de crestere a pietei, cererea de evenimente si servicii au dus la modificarea pietei.
Spre exemplu, hotelul Radisson Blu si aparthotelul Centre Ville au avut un grad de ocupare de 67% in T1, usor peste nivelul din anul precedent, iar hotelul Howard Johnson Grand Plaza a inregistrat un grad mediu de ocupare de aproximativ 55%, mai mare cu 10 procente fata de perioada similara a anului trecut.
"Inceputul de an, de obicei, nu se caracterizeaza printr-un grad de ocupare mare in hoteluri. Pentru primele doua luni din 2011, rata de ocupare a hotelurilor de 4 si 5 stele este de 50-55%. La Crowne Plaza, gradul de ocupare in ianuarie si februarie a fost de 50%, fata de 40%, in anul precedent", declara intr-un interviu acordat Wall-Street.ro luna trecuta Franz Rattenstetter, directorul general al hotelului. [Mandat in criza: Ce planuri are noul CEO al Crowne]
In acest context, spectaculoase sunt cifrele inaintate de Adrian Catalin Petre, proprietarul Carol Parc Hotel, care afirma ca gradul de ocupare in hotelul sau (27%) a cunoscut un avans de 52% in primele trei luni ale anului.
La polul opus se afla Rin Grand Hotel, care a avut parte de o stagnare in primul trimestru comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior. Din punct de vedere al gradului de ocupare, Rin Grand Hotel a inregistrat un procent de 36% (900 camere operationale), Rin Airport - 38%, iar Rin Central