Pentru al doilea an la rând, restaurantul Noma din Danemarca reuşeşte să câştige primul loc în topul S. Pellegrino al revistei britanice Restaurant Magazine.
Clasamentul a fost făcut public luni, după ce peste 800 de bucătari, jurnalişti şi experţi culinari au votat, în funcţie de preferinţe, restaurantul favorit.
Rene Redzepi este un tânăr bucătar-şef de 33 de ani, unul dintre ambasadorii programului New Nordic Food şi cel care a înfiinţat restaurantul Noma, marele câştigător al acestui concurs.
Noma este construit pe locul unui vechi depozit din Copenhaga şi păstrează elementele tradiţionale nordice, îmbinând lemnul cu piatra şi sticla pentru a crea o atmosfera unică.
Meniul cuprinde mâncăruri rafinate şi apreciate de clienţi, bucătarul-şef fiind unul dintre cei care influenţează actualele tendinţe culinare în lume.
Aici pot fi degustate feluri de mâncare ca: muşchi de vită cu pere, anghinare cu măghiran, arici de mare cu mărar şi legume murate cu măduvă.
Franţa nu e pe podium
La restaurantul Noma un meniu trece de 220 de euro şi o masă trebuie rezervată cu trei luni înainte, dar ingredientele pentru mâncăruri sunt întotdeauna proaspete şi de calitate, iar modul de prezentare al acestora este unul original.
Restaurantele spaniole El Celler De Can Roca, Mugaritz şi Arzak ocupă locurile doi, trei şi opt ale topului S. Pellegrino, în timp ce El Bulli, restaurantul care a câştigat această competiţie patru ani consecutiv, nu a mai fost menţionat anul acesta, fiind închis pentru renovare până în 2014.
Pe locul patru găsim localul italian Osteria Francescana, din oraşul Modena, iar pe locul cinci, restaurantul britanic The Fat Duck din oraşul Bray, condus de maestrul bucătar Heston Blumenthal, adept al gastronomiei moleculare.
În top 10 mai întâlnim şi două restaurante din Statele Unite ale Americii: