Companiile grup din Uniunea Europeana ar putea transmite, din 2013, o unica declaratie fiscala consolidata catre o singura administratie fiscala, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care in acest moment se afla in dezbatere. Specialistii in taxe din cadrul Deloitte considera ca proiectul va duce la o mai buna integrare fiscala in UE.
Comisia Europeana a lansat spre dezbatere un proiect privind implementarea unui sistem unic de impozitare pentru companiile care isi desfasoara activitatea in mai multe tari din Uniunea Europeana. Companiile vor putea, potrivit proiectului, sa completeze si sa depuna o declaratie fiscala unica consolidata pentru toate veniturile realizate in UE.
Proiectul CE presupune utilizarea unui set unic de reguli de calculare a bazei fiscale si ofera unui grup posibilitatea de a transmite o declaratie fiscala consolidata unica unei singure administratii, explica specialistii Deloitte. Ulterior, baza fiscala se va repartiza statelor membre potrivit unei formule care se va baza pe: activele, forta de munca si cifra de afaceri realizata in fiecare stat membru in care grupul este prezent.
Deloitte estimeaza ca proiectul Comisiei va fi adoptat, cel mai probabil, in 2013 - 2014, dar subliniaza ca sistemul unic de calculare a bazei fiscale este optional. Totusi, companiile care opteaza pentru acest sistem sunt obligate sa-l mentina minimum 5 ani. Pentru adoptarea propunerii este necesara unanimitatea celor 27 de state membre. Dupa adoptare, viitoarea Directiva a CE urmeaza sa fie implementata in legislatia nationala printr-o lege sau ordonanta.
Directiva va reglementa doar un set unic de reguli pentru calcularea bazei fiscale si nu va duce la modificarea cotelor de impozitare aplicate in ficare stat membru UE.
Care sunt avantajele si dezavantajele?
"Consider ca acest sistem unic de calculare a bazei f