Piata de miei deschisa-n Bucuresti, la Aparatorii Patriei, duhneste puternic. Nu atat mirosul de oaie ii face pe trecatori sa strambe din nas, cat izul puternic de alcool.
Ciobanii, inarmati cu cate-un pet de bere, incearca sa-i atraga pe clienti. Profita ca gospodinele care vor musai sa puna drob pe masa de Paste si-au trimis sotii-n imbulzeala din piata din sectorul 4.
Printre doze, sticle goale si macelari murdari de sange, mieii si iedutii din 35 de tarcuri asteapta sa fie sacrificati.
La piata, ca la Zoo
Ciobanii s-au pus de acord nu doar asupra marcii de bere consumata, ci si asupra pretului. 20 de lei costa kilogramul de miel ori ied viu. Desi targul deschis in Saptamana Mare de primarul Cristian Popescu-Piedone este intesat, multi bucuresteni doar studiaza oferta.
O mama isi plimba de mana copilul de vreo cinci ani. Studiaza atent patrupedele si se opreste in dreptul tarcului cu ieduti albi, adusi de la o stana din Teleorman.
Baciul isi pune mainile-n sold, zambeste la camera, apoi trage un ied din tarc. Sa se joace si copilul, spune el, in timp ce-i tranteste-o sticla goala in cap bietului animal.
Macar condamnatii la moarte au parte de-o ultima masa decenta. In schimb, tratamentul la care sunt supuse bietele mioare, inainte de sacrificare, ar face orice activist pentru drepturile animalelor sa puna de-un protest.
Un alt baci, de data aceasta din Zambreasca, judetul Teleorman, tine musai sa fie pozat cu ditamai berbecu-n brate. Il scoate de cap din tarc, il asaza in doua picioare si mimeaza un dans cu animalul.
"Sa vezi tu de n-ai probleme cu muierea. Poate te lasa si ea pentr-un berbec", ii striga un alt cioban, care incepe sa rada behait.
Glumetul, proprietar a vreo 250 de oi, spune ca sunt clienti putin