Piaţa vinurilor de calitate din ţara noastră se află la doi, pe o scară de la unu la zece, potrivit lui Dan Balaban, managerul companiei "Davino", care ne-a menţionat: "Trebuie să fie sute de producători de nivelul cramelor care au apărut în ultima vreme pe piaţă şi care produc vinuri de calitate, ca să se ajungă la o piaţă normală în acord cu potenţialul ţării".
Domnia sa ne-a spus că au început să apară tot mai mulţi producători mici de vinuri premium, pe piaţa autohtonă, subliniind că "imaginea vinului se schimbă în sens favorabil şi, în acelaşi timp, creşte percepţia pozitivă asupra acestui produs". În opinia domnului Balaban, pieţele bune şi solilde nu se construiesc peste noapte, ci în mai mulţi ani.
La dezvoltarea pieţei vinului au contribuit mai mulţi factori, cum ar fi potenţialul ţării şi interesul consumatorilor, dar esenţială este absorb-ţia fondurilor europene, care, aproape în fiecare an, a fost de aproape 100%.
Dan Balaban a precizat: "Lucrurile s-au întâmplat absolut natural, piaţa cerea această dezvoltare şi mai este, încă, mult loc în acest domeniu. Problema este că oamenii vor să se perfecţioneze peste noapte şi, de aceea, mulţi nu reuşesc". Totodată, producătorii mari încep să se orienteze către vinurile de calitate, chiar şi pentru produsele de masă, ne-a mai spus reprezentantul "Davino", în cadrul unui interviu, adăugând: "În timp ce concurenţa creşte, prin apariţia de noi crame, se întâmplă un lucru minunat cu consumatorii. Aceştia încep să înveţe, să-şi cizeleze gusturile şi să se îndrepte tot mai mult către vinurile de calitate. În rândurile consumatorilor, creşterea este mai rapidă, aceştia situându-se la trei sau chiar la patru, pe acea scară de la unu la zece. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care au început să cunoască vinul, dar, totodată, aceştia sunt insuficienţi. Educaţia lor în domeniu se cunoaşte chiar şi când e