Începând de marţi, 26 aprilie 2011, la toate chioşcurile de ziare din ţară puteţi găsi „Codul Muncii - 2011, pe înţelesul tuturor“, un volum de 208 pagini publicat de Editura Adevărul.
Într-o formulare accesibilă tuturor, volumul explică noutăţile din Cod şi modul în care acestea îi vor afecta pe angajatori şi pe salariaţi.
Publicaţia conţine un argument semnat de Grigore Cartianu, redactorul - şef al cotidianului „Adevărul", o prefaţă care explică contextul social şi economic actual şi necesitatea adoptării unei legislaţii diferite şi textul explicat al Codului Muncii, aşa cum va intra el în vigoare de la 1 mai. Prevederile valabile de luna viitoare sunt adnotate de specialişti în legislaţia muncii de la societatea civilă de avocaţi „Pop, Savin & Asociaţii".
Pedepse mai mari pentru munca „la negru"
Noua lege echilibrează relaţia dintre angajat şi angajator şi flexibilizează piaţa muncii. Codul Muncii creşte perioadele de preaviz şi de probă, permite firmelor să scape de lucrătorii incompetenţi şi pedepseşte aspru angajatorii care folosesc munca „la negru". O persoană care doreşte să se angajeze va sta în probă cel mult trei luni, dacă este vorba de un post de execuţie, şi maximum 120 de zile, pentru funcţiile de management. În cazul disponibilizărilor, primii pe lista neagră vor fi muncitorii mai puţin performanţi, fiindcă nu mai primează criteriile sociale de selecţie.
De asemenea, cresc amenzile date angajatorului: pentru fiecare om folosit fără forme legale, firma va plăti între 10.000 şi 20.000 de lei. Mai mult, angajatorul care are mai mult de cinci lucrători „la negru" riscă pedeapsa cu închisoarea, de la unu la doi ani. Toate schimbările din noua lege le veţi găsi de marţi, 26 aprilie, în volumul „Codul Muncii 2011, pe înţelesul tuturor".
Citiţi şi:
Botiş s-a lăsat de Muncă, se pregăteşte Boghicevici @