Pentru micuţa comunitate din Harat al-Yahoud (cartierul evreiesc din vechiul Damasc) a venit Pesahul, praznicul ieşirii din robie. E Yom Revi`i ("ziua a patra" a săptămânii, miercuri), luna Nisan, anul 5771 (socotit de la Facerea Lumii). Astăzi soarele a strălucit, mâine se va înnora, de Yom Shishi ("ziua a şasea", vineri) o să plouă.
Azi-dimineaţă a fost ridicată - după aproape o jumătate de secol - Legea Marţială, spre uşurarea miilor de protestatari din suburbii.
Pentru musulmanii din oraşul vechi e Yawm al-Arba'aa' ("ziua a patra" a săptămânii, miercuri), luna Rabī` ath-Thānī (care înseamnă "a doua primăvară", aprilie), anul 1432 (socotit de la Hegira).
Pentru creştinii din capela Sfântului Pavel de la Bab Kisan (una dintre cele şapte porţi ale Damascului) e Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, luna aprilie, anul 2011.
Te-am adus astăzi la Damasc ca să-ţi arăt prima stea. Încă înaintea de a o vedea, o adulmeci. Trebuie să-i fixezi bine parfumul în orgia de mirosuri, Umm al-Noor (Maică a Luminii), dragostea mea. Fistic prăjit, aburi de ghimbir care ies din plăcinte, lavandă, izul iute al prafului de puşcă din cartuşele calde încă, rostogolite în rigolă, adiere de rodii, damf gros de Kibbeh (miel tocat amestecat cu grâu macinat), ambră şi mosc evadate din compozitia parfumurilor grele, orientale, care - atunci când stai nemişcat - nu mai răspândesc nimic, devin inodore ca o promisiune. Miros de cărţi vechi de joc, în care popa e Malik (Rege), dama - Malikah (Regina) şi juvetele - Emir, amestecat cu sudoare şi tutun de pipă. Şi aroma jilavă, neliniştitoare, a nopţii care pândeşte oraşul, ca o vulpe din deşert.
În Capela Sfântului Pavel, preoţii citesc, în veşminte cernite, Evanghelia Miercurii Mari: "Atunci a mers Iisus împreună cu ei la locul ce se numeşte Ghetsimani…".
În Moscheea Omayyad, capul profetului Yaḥyā ibn Zakarīyā -