Direcţia Sanitar-Veterinară Arad a stabilit punctele în care pot fi vândute animalele sacrificate. Preţul cărnii de miel care depăşeşte 20 de lei îi determină pe arădeni să elimine friptura din meniul tradiţional de Paşte.
Arădenii nu se înghesuie să-şi deschidă portofelul în faţa vânzătorilor de carne de miel. Preţul care ajunge la 25 de lei îi determină pe cei mai mulţi să elimine cu totul drobul şi friptura de miel din meniu. Asta, cu toate că oferta nu lipseşte şi e şi diversificată, căci mielul de Paşte poate fi anul acesta şi un ied, vândut însă la acelaşi preţ.
„Nu cred că anul acesta o să am bani să cumpăr miel. Anul trecut de Paşte, am avut jumătate de carcasă, dar nu cred că mai are rost să stric atâţia bani. De 200 de lei, cât m-ar costa mielul, prefer să-mi cumpăr pulpă de porc”, a spus Mirela Voicu din Arad. În Piaţa Mihai Viteazul se vinde şi jambon cu os sau jumări, la preţul de 23 de lei kilogramul.
Brânzeturi mai ieftine
Ceva mai ieftine sunt brânzeturile, iar vânzătorii anunţă preţuri negociabile. Un kilogram de caş sau brânză dulce de vaci se vinde la 12 lei, în vreme ce telemeaua de oaie ajunge la 18 lei kilogramul. „Am vândut câteva carcase de miel, dar se simte criza pentru că de la un an la altul tot mai puţini arădeni sunt dispuşi să-şi pună pe masa de Paşte, tradiţionalul drob”, a spus Elena Maier din Şiclău, comerciantă în Piaţa Mihai Viteazul. Nu sunt ieftine nici ouăle: pentru 30 de bucăţi, preţul este de 12 lei, însă cei mai mulţi dintre cumpărători vor maxim zece bucăţi. În schimb, salata, ceapa verde, sau ridichile pot fi cumpărate şi la 50 de bani legătura. „Comercializarea carcaselor de miel se va face direct către consumatorul final”, a precizat Gheorghe Ban, director DSV Arad.