Factura de energie electrică s-ar putea dubla în următorii şapte ani, odată cu intrarea în vigoare a schemelor de sprijin pentru energia regenerabilă, aflate acum spre avizare la Comisia Europeană.
"Preţul la energie electrică ar putea creşte cu 40-60 euro în următorii şapte ani. Pentru 2011, bazat pe previziunea revizuită a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), influenţa în preţ la consumatorul final va fi de 18,54 lei/MWh (4,5 euro). În prezent preţul pentru energia electrică în România este de 45 de euro/MWh. În Germania preţul energiei electrice este de 60 de euro/MWh", a declarat ieri Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul conferinţei "Protecţia mediului şi influenţele în economia României", organizat de Focus Energetic.
Cele 8 milioane de consumatori casnici din România plătesc în prezent la energia electrică o factură medie de 10-15 euro/lună. În Germania, o familie medie plăteşte lunar circa 15-20 euro pentru energia electrică. În total în conturile furnizorilor de energie electrică din România ajung acum în jur de 1,4 miliarde de euro sub forma facturilor plătite de consumatori. În 2017, în condiţiile dublării costurilor, furnizorii de electricitate ar putea încasa facturi de 2,8 miliarde de euro. Astfel, o familie medie de patru persoane, care plăteşte în prezent o factură lunară de 10-15 euro, ar putea plăti în 2017 circa 30 de euro pentru energia electrică. Un frigider consumă într-o lună în jur de 80-100 kwh lunar, în bani însemnând circa 4-4,5 euro/ lună (18-20 lei).
Dacă preţurile se vor dubla, curentul electric pentru un frigider va creşte până la circa 10-12 euro (40-50 lei), valoarea medie totală din prezent a unei facturi pentru energia electrică a unei familii medii din România. Energia electrică pentru un laptop folosit opt ore pe zi,