În urmă cu un an, platforma petrolieră Deepwater Horizon, exploatată de compania British Petroleum exploda în largul coastelor Louisianei, deversând 4,9 milioane de barili de petrol în Golful Mexic. Cea mai gravă maree neagră din istorie. Chiar dacă astăzi petrolul nu mai pluteşte la suprafaţă, bilanţul este negativ.
Întreaga regiune costieră din Louisiana este sinistrată. Catastrofa ecologică a distrus economia locală bazată pe pescuit. Bancurile de stridii sunt distruse, pescarii aflaţi în şomaj au plecat prin alte părţi ale SUA să îşi caute de lucru.
Mai multe evoluţii îi neliniştesc pe oamenii de ştiinţă: din ianuarie, peste 155 de pui de delfini, la care se adaugă un număr neprecizat de pui de balene au murit pe coastele Louisianei. De patru ori mai mult decât în mod normal. Cercetatorii au mai observat şi eşuarea neobişnuită a ţestoaselor de mare.
Estimarea pagubelor continuă să fie obiectul unei polemici în SUA, polemică ce se face simţită, nu numai în sânul companiei British Petroleum, al asociaţiilor ecologiste, ci şi în sânul lumii ştiinţifice. Cercetătorii afirmă că este nevoie de zece ani pentru a determina exact efectele pe termen lung asupra ecosistemelor.
Cât despre impactul mareei negre asupra sănătăţii populaţiei de pe coastele Louisianei, specialiştii americani nu au nici un dubiu: tulburări respiratorii, greaţă, leziuni cutanate, pierderi de memorie. Catastrofa nu a făcut însă numai nefericiţi. Sunt numiţi "spillionari", locuitorii Golfului Mexic care au devenit milionari în dolari, graţie mareei negre ("spill" înseamnă "a deversa" în limba engleză).
Potrivit unui site de investigaţii, citat de cotidianul Le Monde, companiile sub-contractoare s-au înfruptat bine din British Petroleum, care a investit peste 30 de miliarde de dolari pentru depoluare şi indemnizaţii.
La fel au câştigat şi "colectivităţile loca