Adaosul de zaharuri şi/sau de miere va fi autorizat numai în cazul nectarurilor, până la 20% din greutatea totală a produsului finit
La fabricarea piureurilor, fructul trebuie să fie sănătos, suficient de copt şi proaspăt sau conservat prin procedee acceptate de UE
Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din cadrul Parlamentului European a adus o serie de amendamente propunerii de modificare a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe şi anumite produse similare destinate consumului uman, astfel încât produsul finit să fie sănătos, iar consumatorul bine informat asupra conţinutului acestuia.
"Aceste norme unice pentru toţi actorii vor preveni fraudele şi concurenţa neloială şi vor contribui la clarificarea informaţiei furnizate consumatorilor", se arată în expunerea de motive aferentă noii directive.
În proiectul de raport sunt cuprinse 13 amendamente propuse de Comisie, printre care cele referitoare la autorizarea anumitor practici tehnologice care contribuie la ameliorarea calităţilor specifice ale produsului, cum ar fi culoarea şi aciditatea, "cu condiţia să nu fie alterate caracteristicile sale fizico-chimice, organoleptice şi nutriţionale".
O prevedere specifică se referă la fabricarea piureurilor, pentru care fructul trebuie să fie sănătos, suficient de copt şi proaspăt sau conservat prin procedee fizice sau tratamente aplicate în conformitate cu dispoziţiile în vigoare în Uniunea Europeană.
Se permite şi folosirea îndulcitorilor
Astfel, nectarurile vor putea fi îndulcite prin adaos de zaharuri, miere sau îndulcitori, precizându-se cantitatea maximă de zahăr adăugat, calculat ca substanţă uscată, exprimată în grame pe litru. "Adaosul de zaharuri şi/sau de miere este autorizat numai în cazul nectarurilor (până la 20% din greutatea totală a produsului finit) şi