Prețurile la alimente și la carburanți au crescut în ultimele luni peste așteptări. Oficialii băncii centrale nu prea mai au pârghii pentru a ține inflația sub control.
Ultimele date despre inflaţie de la INS au surprins negativ pe toată lumea, de la economişti la consumatori. Rata anuală a inflaţiei a sărit la 8% în martie, astfel că preţurile de consum par a fi scăpate de sub control, în special la alimente şi combustibili. BNR constată că nu prea are instrumente pentru a ţine în frâu inflaţia şi, mai mult, adoptă chiar o atitudine relaxată, care nu prea vine în sprijinul economiei. Neavând pârghii pentru a tempera inflaţia, BNR luptă doar prin mesaje pentru a ancora aşteptările inflaţioniste.
Practic, în ultimele 12 luni, alimentele s-au scumpit în medie cu circa 10%, iar combustibilii cu aproape 15%. Multe alimente de bază s-au scumpit cu mai mult de 20%-30% în ultimul an, ouăle fiind singurele pentru care preţul a coborât.
„Problema se pune astfel: cât poate BNR să lupte cu actuala inflaţie? Spaţiul de manevră pentru temperarea inflaţiei este foarte limitat. Nu are pârghii. BNR luptă mai mult prin mesaje şi intervenţii verbale la ancorarea aşteptărilor inflaţioniste. În plus, nici nu e de dorit ca BNR să apese prea tare pe frâna monetară, pentru că ar afecta creşterea economică“, explică Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
Potrivit acestuia, cauzele pentru care avem inflaţia atât de ridicată sunt în mare parte exogene şi s-au transmis în preţurile la alimente şi combustibili. Într-o anume măsură avem şi cauze interne, o parte din ele fiind determinate de companiile de stat care generează pierderi, care se acumulează în arierate, care la rândul lor pun presiune pe preţuri, spune Anghel.
„Pe de altă parte, pe lângă stabilitatea preţurilor, BNR are ca atribuţie şi stabilitatea macroeconomică, iar noi avem nevoie să creşte