Construcţia cartierului Europa trebuia să fie o afacere din care să câştige toată lumea. Municipalitatea urma să "mobileze" cu vile un teren la marginea şoselei de centură, orădenii puteau cumpăra case, iar investitorul ar fi făcut profit. Lucrurile au ieşit însă încurcate rău!
BIHOREANUL vă prezintă povestea războiului între Primărie şi firma Impact, conflict care va provoca în mod cert uneia dintre părţi pierderi de milioane de euro!
Asociere cu Impact
În plină perioadă de boom imobiliar, cu 7 ani în urmă, Primăria, prin Administraţia Imobiliară Oradea, încheia cu firma bucureşteană Impact un contract de asociere care abia acum îşi arată roadele. Scopul a fost de a construi în vecinătatea Cimitirului Municipal, lângă şoseaua de centură, un cartier de vile. Încheiată pe 4 ani începând cu 1 august 2004, înţelegerea prevedea penalităţi de 0,2% din valoarea terenului pus la dispoziţie de Primărie pentru fiecare zi de întârziere în finalizarea lucrărilor.
Combinaţia era simplă. AIO se obliga să vândă terenul la finalizarea construcţiei cu 16 euro metrul pătrat, iar Impact promitea să construiască vilele cu 335 euro metrul pătrat.
Pentru ca afacerea să meargă ca unsă, municipalitatea trebuia să elibereze cei 129.000 mp de teren şi să aducă utilităţile în zonă, iar Impact să termine casele în 1.200 de zile, indiferent dacă avea sau nu cumpărători. Contractul prevedea iniţial construcţia a 260 de case pentru ca, în 2005, ca afacerea să fie şi mai profitabilă, numărul vilelor să fie majorat la 307. Nici până astăzi, însă, nu au fost construite toate...
La preţul pieţei
Înţelegerea a ţinut doar câteva luni. În decembrie 2004, firma solicita deja majorarea tarifului pe metrul pătrat, ca urmare a scumpirii materialelor de construcţii. Primăria a respins propunerea, fapt care a antrenat reacţii în lanţ.
Astăzi, bibliorafturile cu d