Statele Unite au o datorie publică aproape la fel de mare ca PIB-ul, un deficit de 10%, o clasă politică dezbinată şi posibilitatea reducerii ratingului pe viitor. Acest mix de factori a trimis până acum la pământ trei ţări europene, Grecia, Irlanda şi Portugalia. Singura scăpare a americanilor este că au cea mai puternică monedă din lume.
Reducerea perspectivei de credit a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, de către agenţia Standard & Poor's (S&P) a luat prin surprindere investitorii, ducând la scăderea bursei de la New York şi a împins preţul aurului aproape de pragul de 1.500 de dolari/uncie (28,3 grame), scrie presa străină.
Modificarea perspectivei de la "stabil" la "negativ" înseamnă că ratingul AAA al SUA ar putea fi redus în următorii doi ani, la baza deciziei S&P stând deficitul şi datoriile prea mari şi inabilitatea politicienilor de a rezolva această problemă.
O noutate pentru SUA
"E pentru prima dată când SUA se confruntă cu o asemenea situaţie inedită, deşi a mai avut datorii publice şi deficite mari în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", spune Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe. "Acum, sistemul financiar este fragil, bugetul este mult mai complicat, mediul politic este polarizat ca urmare a confruntării dintre cele două doctrine (cea republicană versus cea democrată - n. red.) care se bat cap în cap, iar economia nu mai are statutul de altădată."
Înainte de decizia S&P, FMI a îndemnat SUA să grăbească prezentarea unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar. FMI aprecia că SUA şi Japonia, două dintre cele mai mari economii ale lumii, întârzie aplicarea unor măsuri pentru relansare, în timp ce o mare parte din statele avansate acţionează pentru a reduce deficitele bugetare. FMI consideră că în SUA va fi nevoie de o ajustare "majoră" anul