În timp ce Institutul de Gastroenterologie de la Iaşi a fost transformat în secţie a altui spital, la Cluj-Napoca, o clinică medicală a devenit institut regional. Sursa: MIHAI ŞOICA
În timp ce numeroase spitale au fost închise sau comasate, Clinica Medicală III din Cluj, cu profil de gastroenterologie, a fost transformată, pe 15 aprilie, în Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie "Octavian Fodor".
Directorul institutului, Mihai Mleşniţe, crede că decizia vine ca o recunoaştere a performanţelor medicilor clujeni. "Dorim să ajungem, în trei-patru ani, la realizarea de transplanturi hepatice sau pancreatice", spune directorul Mleşniţe, adăugând că şi-ar dori şi un bloc operator nou, şi o secţie modernă de terapie intensivă.
Bolnavii, obligaţi să renunţe la drepturile lor
Până atunci însă, situaţia de la noul institut nu e roz deloc. Astfel, pacienţii sunt puşi să semneze documente prin care renunţă la drepturile legale, cum ar fi recuperarea cheltuielilor pe medicamente şi materiale sanitare făcute în perioada spitalizării.
"Declar că nu am nicio pretenţie financiară faţă de Spitalul Clinic de Urgenţă Prof. Octavian Fodor, din Cluj-Napoca, şi că nu voi solicita spitalului rambursarea cheltuielilor pe care le-am efectuat. (...) Declar că nu doresc să mă înscriu pe lista de aşteptare pentru efectuarea tratamentelor şi investigaţiilor medicale şi accept să achiziţionez din resurse financiare proprii medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice", se arată într-un astfel de document.
Pacientul care a pus la dispoziţia reporterilor EVZ documentul respectiv susţine că, deşi are cancer la un organ intern şi era vorba despre o urgenţă medicală, a fost obligat să semneze documentul. "Când am ajuns la spital, orice mâncam dădeam imediat afară. Mi-au spus clar că e o urgenţă şi