În Franţa, începând de miercuri, 20 aprilie, pe pachetele de ţigări vor figura pe lângă textele-avertisment legate de consecinţele nefaste ale fumatului şi imagini de natură să le dea serios de gândit fumătorilor. Vor renunţa însă la acest viciu cele peste 13 milioane de fumători din Franţa?
Cu siguranţă că multă lume nu se va lăsa de fumat. S-ar putea însă ca imaginile imprimate pe pachetele de ţigări să-i îngrozească pe unii. Când cumperi un pachet de ţigări şi vezi pe el imagini cu plămâni înnegriţi, cu gingii devastate, cu dinţi cariaţi, cu guşe dezgustătoare, toate acestea te pot face să te gândeşti de două ori înainte de a decide să aprinzi o ţigară.
Acest tip de campanie recurgând la imagini-şoc a fost lansată iniţial de Canada. Cum trăim în epoca imaginii, s-ar părea că textele de genul "Fumatul ucide!" trec neobservate pentru fumători.
O imagine cu o mamă care împinge un cărucior de copil în care nu se află însă nici un copil şi un text din care aflăm că fumatul poate provoca sterilitate, această asociere de avertismente poate fi însă ceva mai eficientă.
În Franţa mor anual din cauza fumatului circa 60 de mii de persoane. Poate că pe viitor numărul victimelor va scădea totuşi, dacă imaginile-şoc care apar începând de miercuri pe pachetele de ţigări îşi vor face efectul.
Ministrul candian al Sănătăţii afirma în anul 2000 că o imagine are un efect persuasiv de 60 de ori mai mare decât un text. Probabil că experţii în acest gen de avertisment ştiu ei ce ştiu. Uniunea Europeană a fost în orice caz de acord cu acest tip de avertisment şi a propus o listă de imagini pentru ţările membre doritoare să recurgă la această metodă.
Pe planetă, în jur de 20 de ţări au adoptat sistemul. Nu există încă statistici clare privind efectele sale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii constată însă că există totuşi o categorie de fumători pe