Scandalul cu fonduri europene în care este implicat ministrul muncii Ioan Botiş ar putea afecta finanţarea europeană, cel puţin pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU, 4,25 mld. euro).
Scandalul a izbucnit luni-seară după ce ministrul a recunoscut într-o emisiune televizată că soţia sa lucrează în cadrul unui ONG din Bistriţa care funcţionează în casa lui şi care dezvoltă un program declarat eligibil pentru finanţare (500.000 de euro) prin POSDRU - program aflat în gestiunea Ministerului Muncii pe care îl conduce.
Premierul Emil Boc a susţinut că Botiş îşi va înainta demisia dacă în cazul său Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care s-a autosesizat va descoperi vreun conflict de interese.
Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) care a deschis şi el o anchetă a susţinut, într-un comunicat, că în cazul ministrului există indicii privind încălcarea legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese.
"Până la clarificarea situaţiei nu se vor mai face plăţi pentru acest proiect. Dacă ANI şi DLAF ajung la concluzia că există un conflict de interese, autoritatea de management care gestionează fondurile europene pentru resurse umane va lua măsuri pentru a recupera prefinanţarea acordată proiectului", a spus pentru ZF Cristina Arigho, purtător de cuvânt al departamentului de muncă din cadrul Comisiei Europene.
Potrivit lui Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu UE, gestul ministrului muncii ar putea pune sub semnul întrebării întregul POSDRU.
"Sub semnul întrebării poate fi pus POSDRU, dar investigaţia se poate extinde şi la celelalte programe. Apoi, când se face analiza în Parlamentul European, parlamentarii generalizează, ei discută despre fondurile europene, nu despre un program. Comisia Europeană şi Oficiul de Luptă Antifraudă când fac o analiză se referă la un progr