Zilele multe de spitalizare, densitatea mare a paturilor de spital, ineficienta unitatilor spitalicesti mici au fost toate argumente aduse de ministrul Cseke Attila pentru reforma sanitara si insanatosirea bugetului. Nu au lipsit nici imaginile socante infatisand o batrana cu rani pana la os, uitata intr-un spital din judetul Constanta. Ce spuneau statisticile despre sistemul sanitar din Romania inainte ca 67 de spitale sa fie desfiintate, iar alte zeci sa fie comasate?
Discutia despre restructurarea sistemului sanitar dateaza inca de pe vremea mandatului ministrului Ion Bazac, cel care pomenea in 2009 ca avem de trei ori mai multe spitale decat este necesar, adica un numar de 150 de unitati. Propunerile lui Bazac cu privire la “conversia spitalelor” au fost puse in practica de succesorul sau, Cseke Attila, care a venit, la inceput de 2011, cu o lista de propuneri pentru comasarea si reprofilarea unor unitati spitalicesti.
Lista publicata in februarie pe site-ul ministerului indica un numar de 111 spitale ce vor fi comasate, respectiv 71 de unitati pentru reprofilare in policlinici sau camine pentru batrani. Doua luni mai tarziu, in ciuda protestelor vehemente ale pacientilor si cadrelor medicale deopotriva, 67 de spitale au fost inchise. Care a fost rezultatul, dincolo de pacienti mutati la sute de kilometri departare, asa cum a fost cazul celor de la Baneasa (judetul Constanta), sau de altii care au ramas pe drumuri?
“Economia prin oprirea finantarii in cazul celor 67 de spitale este de 175 milioane de lei. Nu economia de bani (…) a fost scopul principal”, a afirmat recent Cseke Attila, ministrul Sanatatii, intr-o emisiune televizata, potrivit Mediafax. El a adaugat ca banii astfel economisiti nu pot fi folositi pentru investitii, in conditiile in care fondurile vin de la Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru furnizarea