Socar şi Oltchim au purtat negocieri pentru preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom. Cu toate acestea, producătorul de petrol şi gaze a decis să închidă definitiv unitatea, motivându-şi decizia prin faptul că nu a găsit un cumpărător credibil şi că rafinăria era mică şi ineficientă. Ce nu a mers bine?
În 2009, Petrom, cea mai mare companie locală, a anunţat că va elimina din structura sa toate activele care nu intră în activitatea de bază, printre acestea numărându-se şi rafinăria Arpechim.
Din acel moment, compania a încercat să găsească un cumpărător pentru unitatea din Piteşti, dar tentativele sale au eşuat.
Printre cei cu care s-au purtat negocieri au fost combinatul chimic Oltchim şi Socar, compania azeră de petrol şi gaze, potrivit reprezentanţilor Petrom.
În ciuda faptului că a existat un interes pentru Arpechim, în martie anul acesta Petrom a închis definitiv rafinăria după ce unitatea nu funcţionase decât trei luni anul trecut.
Potrivit lui Victor Cazană, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), lucrurile nu au mers bine la primele negocieri cu Oltchim din cauza banilor. De altfel, Oltchim mai cumpărase o parte din Arpechim la finele lui 2009, segmentul de petrochimie. Nici până azi combinatul chimic nu a găsit finanţările pentru a reporni aceste instalaţii, iar Cazană a recunoscut că deşi statul ar putea lua de la capăt negocierile pentru preluarea rafinăriei Arpechim, nici acum nu ştie de unde va face rost de banii necesari.
"Integrarea Oltchim cu Arpechim este o poveste veche din 1964. Sunt încă mulţi oameni care consideră că cele două unităţi pot funcţiona în mod integrat. Tehnologic sunt justificări, dar economic rafinăria nu s-a dovedit viabilă nici sub conducerea Petrom. Investiţiile necesare sunt uriaşe, iar Oltchim este acum o companie nebanca