Autoritatile romane nu sunt pregatite sa respecte cerintele Comisiei Europeane referitoare la eliminarea preturilor reglementate la energie. Desi mai este putin pana in momentul in care Romania poate fi actionata la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul nu a reusit sa elaboreze nici pana in acest moment un calendar al liberalizarii pietei energiei. Lucru recunoscut si de reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Comisia Europeana a cerut in mod oficial, la inceputul lunii, ca legislatia romaneasca sa fie aliniata la normele UE pana in iunie. "In prezent se analizeaza calendarul, avem solutii (...)Dar, nu pot fi facute publice atata timp cat aceste solutii nu sunt creionate concret", sustin oficialii ANRE.
Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, in realitate nu exista niciun proiect de calendar. Autoritatile mizeaza pe scrisoarea de intentie semnata cu FMI, in care se arata ca trebuie prezentat un plan al liberalizarii pana in toamna. Tot in negocierile cu FMI s-a stabilit ca renuntarea la preturile reglementate sa se produca treptat pana in 2015. "Există un grafic negociat şi cu Fondul Monetar Internaţional, şi cu Comisia Europeană, până în 2015. Conform graficului, aceasta problema se va rezolva", a declarat, recent, premierul Emil Boc.
Insa, rezultatele acestor negocieri cu FMI sunt, oarecum, in contradictie cu cerintele Comisiei Europene. Scrisoarea cu FMI arata ca planul de liberalizare trebuie prezentat pana in septembrie, in timp ce Comisia Europeana vine cu ultimatumuri pentru ca legislatia privind preturile reglementate sa fie aliniata pana in iunie. Interesant este ca scrisoarea cu FMI a fost semnata in aceasta forma, in conditiile in care la negocieri au participat si reprezentanti ai CE.
Mai mult, potrivit ANRE, autoritatile romane intentioneaza sa transpuna directivele europ