Sunt mai scumpe ca pret de achizitie, dar au un consum mai ieftin decat cele clasice. Guvernul ne ofera un bonus de pana la 3.700 euro daca le cumparam anul acesta. Vom trece pe masini electrice? Pana una-alta, avem o problema de infrastructura: nu exista prize unde sa incarcam bateriile.
Cine n-ar vrea sa scape de benzina si motorina? Mai cu seama ca preturile cresc necontenit, iar viitorul este unul incert. Prognozele specialistilor arata ca in jumatate de secol, vom epuiza rezervele de petrol si gaze.
Asa ca, de voie, de nevoie, pana la urma va trebui sa gasim solutii alternative de transport, iar automobilul electric pare a fi candidatul perfect pentru cei care nu suporta transportul public. Motoarele pe hidrogen sunt inca in faza experimentala, in timp ce modelele electrice se vand deja in piata. Hibridele (automobile cu doua motoare, unul clasic si unul electric) fac deja parte din cotidian.
Romania se vrea pionier in acest domeniu. Cel putin asta spera Laszlo Borbely, ministrul Mediului. Acesta a pus la punct o strategie de stimulare a vanzarilor de masini electrice si hibride. A facut-o pe baza unei directive a Uniunii Europene, care cere statelor membre ca pana in 2030 sa reduca numarul masinilor pe carburanti fosili la jumatate, iar pana in 2050 sa interzica circulatia automobilelor "clasice" in marile orase.
Laszlo Borbely, ministrul Mediului
Cei care vor cumpara astfel de masini vor beneficia de o subventie de 20% din pret la cumpararea unui automobil electric (maxim 3.700 euro), respectiv de 10% din pret (maxim 1.800 euro) pentru un automobil hibrid. Iar cei care vor cumpara prin Programul Rabla, vor primi patru tichete valorice la cumpararea unui automobil electric, respectiv doua bonuri valorice pentru achizitionarea unui automobil hibrid.
Singura problema este ca pe piata romaneasca se comercializeaza