Tot mai mulţi doljeni îşi încearcă norocul în străinătate din cauza lipsei unui venit stabil în România
În primele trei luni ale anului, numărul celor care şi-au manifestat dorinţa de a se angaja în alte ţări europene a crescut cu aproximativ 10%. „În perioada 1 ianuarie - 31 martie, numărul doljenilor nou-înscrişi în baza de date ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate a ajuns la 823 (faţă de 755 în aceeaşi perioadă a anului trecut)“, a declarat Simona Dumitriu, consilier Eures în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, care a explicat că numărul celor care au solicitat informaţii referitoare la condiţiile de viaţă şi de muncă din Uniunea Europeană este însă mult mai mare.
„Fiul meu e dispus să muncească oriunde, chiar dacă este sub calificarea sa“
Mulţi dintre cei care încearcă să plece la muncă în afara graniţelor României sunt dispuşi să accepte slujbe sub nivelul pregătirii lor, inclusiv posturi de muncitori necalificaţi. „Deocamdată am venit doar să mă interesez pentru fiul meu de locurile de muncă vacante în străinătate. A terminat liceul de informatică şi a urmat apoi cursurile unei şcoli postliceale cu specializarea tehnician cadastru funciar-topograf. Nu şi-a găsit însă de lucru aici şi vrea să plece în străinătate. E dispus să muncească oriunde, chiar dacă este sub calificarea sa“, a declarat una dintre craiovencele venite ieri să se intereseze de locurile de muncă disponibile la angajatorii din ţările UE.
175 de doljeni au plecat sau urmează să plece la muncă în străinătate
Din datele de până acum, 175 de doljeni au plecat sau urmează să plece anul acesta din România, cu contract de muncă. Cei mai mulţi dintre ei (aproximativ 87%) şi-au găsit un loc de muncă în domeniul agricol în Spania, la cules de căpşune. Restul şi-au găsit de lucru în Danema