Zilnic, peste 1.250 de vasluieni apelează numărul unic de urgenţă, însă doar o cincime au cu adevărat nevoie de ajutor.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) are echipamente cu ajutorul cărora îi poate identifica pe cei care apelează numărul unic de urgenţă 112. Deşi ştiu asta, peste 1.000 de vasluieni alarmează zilnic Poliţia, Pompierii sau Salvarea, anunţând cazuri fictive. Potrivit statisticilor STS, în primul trimestru al acestui an, numărul 112 a fost apelat de 112.901 ori, însă mai puţin de 24.000 de apeluri au fost reale.
Glumeţii cheamă salvarea
Ambulanţa este de cele mai multe ori pusă pe drumuri aiurea. În urmă cu câteva zile, o autosanitară a rămas blocată mai bine de două ore pe un drum impracticabil în comuna Dăneşti, după ce o fetiţă în vârstă de zece ani a anunţat, în glumă, că bunicul ei a luat nişte pastile şi s-a prăbuşit.
„Noi am cerut amendarea părinţilor fetiţei. Este foarte grav pentru că în acel timp alţi oameni îşi pot pierde viaţa deoarece nu avem maşină pe care să o trimitem la solicitare“, a precizat Aurora Popa, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui, nemulţumită că nu se iau măsuri împotriva celor care efectuează apeluri fictive. „Anul ăsta eu ştiu doar de cinci sau şase persoane amendate. Foarte puţine în proporţie cu numărul mare de apeluri false primite“, a adăugat Aurora Popa.
Cum scapă de amenzi
Poliţiştii susţin că nu au o statistică a celor care au fost amendaţi pentru apeluri fictive şi afirmă că mulţi sunt greu de identificat. „Persoanele care apelează abuziv 112 folosesc de cele mai multe ori cartele telefonice, pe care le aruncă după efectuarea apelului“, a explicat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vaslui.
Dumitru Covaci „a muţit“ anul acesta
Recordul naţional în ceea ce priveşte apelarea abuzivă a numărului 112 este deţinut