In ciuda crizei economice, veniturile celor care conduc continua sa creasca fata de media platilor pentru angjatii medii; dezastrul din Japonia afecteaza direct exporturile, marii producatori locali nemaiputand accesa lanturile de distributie iar China este tinta criticilor cu privire la politica protectionista a achizitiilor de stat - sunt principalele subiecte tratate in presa internationala economica de miercuri.
In 2010, directorii executivi ai unora dintre cele mai mari companii americane au castigat, in medie, 11,4 milioane de dolari, adica de 343 de ori mai mult decat muncitorul american tipic.
"In ciuda colapsului pietelor financiare din cauza principalilor actori economici, in urma cu 3 ani, discrepanta dintre varful piramidei si muncitorul obisnuit a continuat sa creasca, atingand niveluri care sunt pur si simplu socante", a declarat Richard Trumka, presedinte al asociatiei care a realizat studiul, citat de CNNMoney.
Studiul a luat in calcul salariile platite la 299 de companii, membre ale indicelui bursier S&P500, al celor mai lichide titluri de pe piata bursiera americana.
Salariile directorilor executivi au crescut in 2010 in medie cu 23 procente fata de anul anterior.
In SUA urmeaza sa se introduca o lege care solicita companiilor sa prezinte raportul dintre veniturilor de la varful conducerii, fata de media salariatilor companiei respective, lege impusa tuturor companiilor publice (tranzactionate pe bursa).
Exporturile japoneze, zguduite cutremur
Exporturile japoneze au scazut in martie pentru prima data in ultimele 16 luni, afectate direct de efectele cutremurului si tsunami-ului care i-a urmat, de fabricile distruse si porturile avariate.
Exporturile auto, cu precadere, au fost afectate, in conditiile in care Toyota, Nissan si Honda si-au suspendat intreaga