S-a gândit să alunge orice bănuială cu privire la prospeţimea mieilor pe care îi vinde şi a venit cu o propunere: vinde mieii în viu şi îi sacrifică pe loc. Se întâmplă în Piața Filipescu din Faleză Nord.
Stere Caraman, un crescător de animale din comuna Panduru, judeţul Tulcea, s-a hotărât să-și vândă cei 500 de miei şi iezi pe piaţa locală şi nu la export. A ales Piaţa Filipescu din Constanța, unde a amenajat un staul de unde cumpărătorul îşi poate alege animalul pe care îl vrea pe masa de Paşte. Acesta este sacrificat în hala special amenajată, apoi omul îl ia acasă şi se pune pe gătit.
„Este mult mai simplu pentru om să vină, să îşi aleagă mielul şi noi să îl sacrificăm. Așa are garanţia că este proaspăt“, arată Caraman. Fermierul spune că vând aproape 60 de miei şi iezi în fiecare zi şi sunt căutaţi cei care nu depăşesc 12 kilograme.
Despre preţul pe care Primăria Constanţa îl recomandă - 19,98 lei pe kilogram - crescătorul spune că este convenabil. „Prefer să dau 300 de miei de Paşte la acest preţ, decât 150 la un preţ mai mare“, explică Stere Caraman.
Idee bună
Constănţenii spun că ideea de a-şi alege mielul în viu este excelentă. „Este convenabil să văd cu ochii mei pe ce dau banii. Deja am ales unul şi stau cu ochii pe el să nu cumva să îl ia altcineva“, spune Iancu Lascu, din Constanţa, în timp ce aşteaptă răbdător să vină rândul mielului ales să fie sacrificat.
Şi Viorel Aburlăciţei caută din ochi un miel. „Eu locuiesc în zona Liceului Energetic şi am luat la rând toate pieţele din Constanţa să găsesc un miel. Acum vin din Piaţa Griviţei, dar nu mi-a plăcut ce am văzut. Dacă trece timpul, carnea de miel îşi schimbă culoarea. Aici l-am văzut, mi l-au sacrificat şi l-am luat acasă“, spune Aburlăciţei.
Piaţă autorizată
Dr. Ferudin Mustafa, şeful Serviciului de Igienă Veterinară din cadrul Direcţie