Ultimele cifre ale Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, arată că la începutul acestei luni 186 de proiecte eoliene primiseră contractele de racordare la reţea. Primele 20 cumulează peste 4.000 MW, echivalentul în capacitate a circa 5 reactoare ale centralei de la Cernavodă, şi înseamnă investiţii de circa 6,4 mld. euro.
În total cele 186 de parcuri eoliene ar însemna instalarea unei capacităţi de peste 7.000 MW, de două ori mai mult decât spuneau reprezentanţii Transelectrica că pot integra în sistemul de electricitate. Practic, după ce un proiect primeşte contractul de racordare la reţea, investitorii se pot apuca de lucru având garantat prin acest contract faptul că fiecare are locul său în sistemul de energie electrică.
"În fiecare an puterea pe care o putem prelua în reţea se recalculează. În plus, aceste contracte sunt acordate şi ţinând cont de investiţiile programate de noi, de liniile de evacuare care se vor face", explică Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, decalajul semnificativ între ceea ce compania avizează şi capacitatea actuală a sistemului de a integra aceste proiecte eoliene.
Tot datele companiei naţionale de transport al electricităţii arată că cele mai mari 20 de proiecte eoliene care au fost avizate până acum de Transelectrica sunt derulate în mare parte de giganţi internaţionali, la multe dintre ele construcţiile fiind în derulare.
Cel mai mare parc eolian care a primit în prezent contractul de racordare la reţea este realizat de spaniolii de la Iberdrola, unul dintre cei mai mari jucători globali pe acest segment de producere a energiei verzi, care în România lucrează alături de un dezvoltator local, Eolica Dobrogea. Parcul pe care spaniolii vor să-l facă are o capacitate de 600 MW şi va fi localizat în comuna dobrogeană Cogealac din judeţul Constan