In momentul in care realizezi ca te afli in imposibilitatea de a plati ratele, ignora situatia creata si cauta solutii. Nu te gandi imediat ca acest impas este echivalentul executarii silite de catre firmele de recuperare a creantelor. O prima rezolvare, agreata de cele mai multe institutii financiare, este reesalonarea. Dar trebuie sa ai in vedere ca poti reveni intr-o perioada data din punct de vedere financiar si ca poti achita ratele. Cea mai simpla solutie ar fi sa vinzi bunul achizitionat, iar cu banii luati sa achiti imprumutul efectuat. "Tot o solutie cu sorti mari de izbanda o reprezinta renegocierea contractului. Daca banca refuza, poti apela la instanta, care va reechilibra situatia prin acordarea de noi termene de executare si va solicita inghetarea dobanzilor si a penalitatilor. Tribunalul mai poate decide, in situatii limita, si ca averea debitorului sa fie administrata de un curator, care se va asigura ca astfel se realizeaza stingerea treptata a creditului", spune avocatul Marius Coltuc.
Proces individual, şanse mai mari de câştig
Potrivit avocatului Marius Coltuc, dacă optezi către un proces individual ai mai multe şanse să câştigi în instanţă în lupta contra băncii. "Dacă anul trecut am văzut o mulţime de grupuri de clienţi care s-au înscris în procese colective pentru că suportul legislativ era Ordonanţa 50 pe 2010 a Guvernului, modificarea acestei legi în favoarea băncilor face ca acţiunea pe cont propriu să aibă şanse mai mari de reuşită.
In momentul in care realizezi ca te afli in imposibilitatea de a plati ratele, ignora situatia creata si cauta solutii. Nu te gandi imediat ca acest impas este echivalentul executarii silite de catre firmele de recuperare a creantelor. O prima rezolvare, agreata de cele mai multe institutii financiare, este reesalonarea. Dar trebuie sa ai in vedere ca poti reveni intr-o perioada data di