În pieţele din Iaşi nu mai ai unde să scapi un ac. Cumpărăturile de Paşte le-au scos pe gospodine din casă, în pofida preţurilor piperate.
Carnea de miel este cel mai căutat produs în aceste zile, iar comercianţii s-au adaptat deja la cererea crescută. Astfel, cei care sunt dispuşi să dea mai mulţi bani pot cumpăra tradiţionalul miel de la tarabele amenajate, în timp ce ieşenii care caută chilipiruri sunt aşteptaţi în spatele pieţei, la maşini.
Citeşte şi:
Iaşi: Ce să faci în Săptămâna Mare ca să-ţi meargă bine tot anul
Vezi aici programul magazinelor din Iaşi în perioada Paştelui
Dacă preţul unui kilogram de carne costă în piaţă între 18 şi 20 de lei, din portbagaj acesta poate fi achiziţionat cu doar 15 lei. „Anul trecut era 13 lei, acum e mai scump. Mi-aş dori să cumpăr un miel întreg", spune Neculai Prună, 58 de ani, lăcătuş.
Comercianţii spun că vânzările sunt mai slabe decât în anii trecutţi. „Oamenii cumpără câte două - trei kilograme. Foarte rari mai sunt cei care cumpără un miel întreg“, spune Cristian Bârliba, unul dintre comercianţii din piaţă.
Nici cumpărătorii nu sunt mulţumiţi de preţuri, dar cumpără, totuşi, câteva kilograme de carne. „E scump, dar luăm pentru că asta este tradiţia. Viaţa-i scumpă“, spune Constantin Iruc.
Pieţele au fost pline de la primele ore ale dimineţii.
Vănzătorii de carne de miel abia au făcut faţă clienţilor.
Preţurile la brânzeturi variază între 10 şi 20 de lei.
Smântână - 10 lei kilogramul
Caş de oi - 18 - 20 de lei kilogramul
Urdă - 18 lei kilogramul
Telemea nesărată de vacă - 15 lei kilogramul
Telemea de vacă 13 lei kilogramul.
Vezi şi:
Pastorala Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei: „Să nu-i uităm pe cei doborâţi de furia cutremurelor“