Gravidele care mănâncă multe dulciuri în primele luni de sarcină nasc copii cu risc de obezitate, boli de inimă și diabet, spun cercetătorii britanici și neozeelandezi, citați de AFP.
Acesta este primul studiu care stabilește o legătură între alimentația mamei în timpul sarcinii și potențialele afecțiuni ulterioare ale copilului.
S-a descoperit că modificările în dietă pot altera ADN-ul fătului, lucru ce poartă denumirea de schimbare epigenetică. Studiul s-a bazat pe colectarea unor probe din cordonul ombilical şi observarea potenţialilor indicatori epigenetici.
Rezultatele au arătat că mamele care au avut o dietă bogată în carbohidraţi, cum ar fi zahărul, au născut copii care au prezentat aceşti indicatori genetici.
Totodată, cercetătorii au mai demonstrat şi existenţa unei legături puternice între anumiţi indicatori genetici şi obezitatea la copiii cu vârsta de 6 şi 9 ani, care cântăresc deja în acest interval de vârstă cu trei kilograme mai mult decât ceilalți copii.
Greutatea bebelușului la naștere este „înșelătoare”
„Pentru prima oară vom ști ce să recomandăm gravidelor care ne întreabă ce pot să mănânce în timpul sarcinii. Mai mult, cade mitul cum că femeile pot mânca oricât și orice în timpul sarcinii. De ce nu, poate fi una din soluțiile de eradicare a epidemiei de obezitate” , spune unul din specialiștii participanți la studiu.
Cercetătorii atrag atenția că nu contează greutatea mamei sau a copilului la naștere, întrucât o femeie slabă poate naște un copil slab, predispus la obezitate, din cauza modificărilor genetice.