Aldis Călărăşi, unul dintre cei mai mari producători de preparate din carne de pe piaţa locală, a exportat anul trecut mezeluri de aproximativ 0,8 milioane de euro, adică în jur de 1% din totalul producţiei. "În 2010 am reuşit să livrăm în jur de 210 tone de preparate din carne la o valoare de aproximativ 800.000 de euro, aproximativ 1% din totalul producţiei", a declarat pentru ZF Adrian Ioniţă, director comercial adjunct al Aldis.
Compania a avut în 2009 afaceri de 70 de milioane de euro, conform celor mai recente date ale Ministerului de Finanţe (MF). Companiile româneşti au exportat anul trecut în total 16.000 de tone de cârnaţi şi alte preparate alimentare, valoarea totală a exporturilor ridicându-se la circa 105 milioane euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Adrian Ioniţă spune că mezelurile produse de Aldis au ajuns în ţări precum Cipru, Italia, Spania, Germania, Anglia, Irlanda sau Austria.
"În general exportăm parizer de porc, de pui, de vită, crenvurşti şi cârnaţi de porc, pui, vită, oaie, salamuri şi specialităţi precum ghiuden sau babic", precizează el. Adrian Ioniţă mai spune că Aldis nu poate exporta preparate pe bază de carne de porc ca urmare a interdicţiei de export impusă României de autorităţile de la Bruxelles.
Începând cu 2003 autorităţile de la Bruxelles au interzis României să exporte carne de porc şi produse ce conţin carne de porc în spaţiul intracomunitar ca urmare a temerilor privind pesta porcină. Piaţa locală a preparatelor din carne este dominată de CrisTim, Transavia, Unicarm, Aldis, Angst şi Elit Cugir, afaceri controlate de oameni de afaceri români.
Aldis Călărăşi, unul dintre cei mai mari producători de preparate din carne de pe piaţa locală, a exportat anul trecut mezeluri de aproximativ 0,8 milioane de euro, adică în jur de 1% din totalul producţiei. "În 2