Ministrul de externe Teodor Baconschi crede că politica europeană de coeziune trebuie să continue, iar tentaţiile populiste depăşite, deoarece noile state membre nu sunt o povară pentru UE. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Într-un interviu acordat EVZ, şeful diplomaţiei române spune că toate instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba pentru a înlătura scepticismul ţărilor care au blocat aderarea României la zona Schengen. Teodor Baconschi crede că rata de absorbţie a fondurilor UE trebuie ameliorată pentru a putea să pretindem menţinerea anvelopei financiare alocate României, în viitorul buget comunitar.
EVZ: Domnule ministru, aţi fost de curând la Paris, unde aţi evocat o variantă de compromis pentru Schengen, aderarea în etape. Luni, la Bucureşti, ministrul francez de interne a vorbit despre sprijinul ce ar putea fi oferit de poliţiştii europeni colegilor români la graniţă. Ce variantă alegem?
Teodor Baconschi: Vizita la Paris a dovedit că parteneriatul strategic funcţionează, că relaţia bilaterală nu se reduce la subiectul Schengen şi că dacă avem un punct litigios pe agendă trebuie să găsim împreună soluţii. De aceea, vizita ministrului de interne francez a fost extrem de importantă. Dânsul a stabilit împreună cu ministrul Traian Igaş o agendă de consolidare a cooperării poliţieneşti. Va fi dublat efectivul de poliţişti români care lucrează în Franţa, în acelaşi timp s-a acceptat primirea în frontieră a unor experţi francezi sau din alte state membre, care să conlucreze cu colegii români pentru a îmbunătăţi calitatea controlului de frontieră.
În spiritul celor convenite când am fost la Paris, vom discuta chestiunea Schengen nu într-un grup ad-hoc - state critice, plus România şi Bulgaria –, ci cu reprezentanţii tuturor statelor membre. Există o dezbatere despre Schengen - cum putem îmbunătăţi sistemul. Noi nu vedem ameliorar