Ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, Hoshyar Zebari, a declarat miercuri, la Bucureşti, că Bagdadul este dispus să discute cu autorităţile române o eventuală extrădare a lui Mohammad Munaf "în cazul în care vor ridica acest subiect", potrivit NewsIn.
Munaf este condamnat în România la 10 ani închisoare pentru răpirea,în 2005,a trei jurnalişti români în Irak.
Site-ului Lumea justiţiei.ro a scris în 16 aprilie că Munaf ar fi fost achitat definitiv în Irak şi eliberat, aflându-se în prezent pe teritoriul irakian.
Ministerul Justiţiei a precizat ulterior că nu a fost informat până la acea dată de către autorităţile judiciare irakiene cu privire la soluţia pronunţată de instanţa irakiană în cazul lui Mohammad Munaf.
Arestat de forţele SUA din Irak în mai 2005, după eliberarea jurnaliştilor români, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de justiţia irakiană, dar ulterior o Curte de Apel de la Bagdad a decis, în 2008, rejudecarea lui. Deţinutul, care are cetăţenie irakiană, română, dar şi americană, urma să fie predat de autorităţile americane autorităţilor irakiene. Până acum nu au mai existat informaţii că acest transfer a avut loc.
În România, Munaf a fost acuzat de infracţiune la legea privind combaterea terorismului.
Mohammad Munaf, cetăţean irakian şi american, a fost condamnat în lipsă, la data de 24 aprilie 2008, de către Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală, la o pedeapsă privativă de libertate de 10 ani închisoare pentru acte de terorism săvârşite atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara acesteia, împotriva unor cetăţeni români.De asemenea, condamnatului i-au interzis unele drepturi timp de cinci ani după executarea pedepsei şi ar trebui să plătească 2.000.000 de euro daune morale jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. Instanţa l-a mai obligat şi la plata a 100.000 lei chel