După mai mult de o lună de manifestaţii, Guvernul sirian a adoptat într-un final un proiect de lege care abrogă starea de urgenţă. Aceasta a fost una dintre principalele revendicări ale protestatarilor. Totuşi, deocamdată nimic nu arată că regimul Bashar al-Aassad ar relaxa măsurile de securitate.
Represiunea continuă, dar Damascul face câţiva paşi pe calea reformelor. Starea de urgenţă era în vigoare de 48 de ani. Abrogarea ei reprezintă o veritabilă concesie. În paralel, autorităţile siriene au anunţat că vor reglementa dreptul de a manifesta, fără a oferi detalii.
Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat rămâne sceptic: "Această nouă legislaţie poate fi la fel de restrictivă precum starea de urgenţă pe care o înlocuieşte".
Acelaşi ecou şi în rândul militanţilor sirieni pentru drepturile omului, care minimizează aplicarea măsurilor anunţate.
Parlamentul a fost convocat într-o sesiune extraordinară pe data de 2 mai, întrucât proiectele de lege trebuie ratificate de Legislativ pentru a putea intra în vigoare.
Cu toate acestea, mai multe indicii arată că autorităţile nu au intenţia să cedeze teren în faţa opozanţilor. La doar câteva ore după anunţul Guvernului, un lider al Opoziţiei, Mahmoud Issa a fost arestat la domiciliu în toiul nopţii de către forţele de securitate.
Un pic mai devreme, în oraşul Homs, Poliţia a deschis focul asupra manifestanţilor, omorând şase oameni. Tensiunile au crescut de câteva zile în acest oraş industrial, cu o populaţie de un milion şi jumătate de locuitori. Protestatarii au făcut apel la grevă generală.
Potrivit martorilor, Homs arată ca o zonă de război: străzile erau goale marţi, magazinele închise, trăgători de elită au fost instalaţi pe acoperişuri, iar Poliţia a interzis accesul în Piaţa Ceasului, principala piaţă a oraşului, punctul de întâlnire al manifestanţilor. @