Exportatorii ar trebui să folosească instrumente de acoperire a riscului valutar prin care să fixeze de pe acum cursul, având în vedere că România revine pe harta investitorilor, iar leul devine din ce în ce mai atractiv pentru speculatori, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
"România arată bine. Revenim pe creştere economică. Leul înregistrează o relativă apreciere. Speculatorii încearcă să câştige creând volatilitate. Leul devine din ce în ce mai atractiv pentru speculatori. Ca piaţă, revenim pe harta investitorilor străini. Exportatorii ar trebui să folosească instrumente de acoperire a riscului valutar", a spus Anghel la prezentarea raportului trimestrial macro al BCR "România - revenirea pe creştere."
În ultimele zile cursul a ajuns sub pragul de 4,1 lei pe euro pe piaţa valutară de la Bucureşti cotaţiile fiind împinse în jos de vânzările de valută ale exportatorilor, dar şi de remiterile mai mari ale muncitorilor romÂni din străinătate înainte de Sărbătorile de Paşti.
Exportatorii au declarat de nenumărate ori că susţin stabilitatea cursului de schimb şi nu agreează oscilaţiile semnificative, palierul de 4,1 lei/euro - 4,3 lei /euro fiind considerat sustenabil.
Anghel anticipează că în perioada următoare am putea să vedem operaţiuni speculative, o încercare de dispersie mai mare a unor investitori pe regiuni în încercarea de a găsi noi zone mai favorabile.
Şi banca centrală continuă să fie preocupată de o eventuală volatilitate excesivă a monedei naţionale, în opinia analiştilor BCR. "Informaţiile venite din partea FMI şi UE au fost pozitive în ultima perioadă. Noul acord de tip preventiv cu FMI ar putea crea o perspectivă pozitivă pentru leu pe termen scurt şi considerăm că intervalul 4 - 4,2 lei/euro este mai realist în contextul internaţional actual în care emoţiile variază uneori şi sentimentele investitori