Viorel Cataramă, proprietarul grupului Elvila, se aşteaptă ca primele semne de revenire a consumului intern să se simtă începând din septembrie.
Relansarea creditării, creşterea salariilor în sectorul bugetar sau majorarea pensiilor sunt doar câteva dintre măsurile pe care Cataramă se aşteaptă să le vadă puse în practică. Încrederea afişată de omul de afaceri a fost susţinută şi de o parte dintre economiştii prezenţi la întânirea lunară Forbes Power Breakfast. Între aceştia, şi Dragoş Neacşu, directorul societăţii de administrare a investiţiilor Erste Asset Management, care se aşteaptă ca ratingul României să fie îmbunătăţit în următoarele 12 luni.
Prudenţă pe bursă
Investitorii la Bursă nu au însă foarte multe motive să se lase cuprinşi de un entuziasm exagerat. Cel puţin asta lasă să se înţeleag Rareş Nilaş, directorul casei de brokeraj BT Securities, care afirmă că o îmbunătăţire a situaţiei economice nu se va reflecta decât parţial în creşterea pieţei de capital. Şi asta pentru că fundamental, modelul pe care economia româniei funcţionează, este adevărata problemă, în opinia omului de afaceri Florin Andronescu, directorul de dezvoltare al Sanador. „Noi nu avem de-a face cu o societate capitalistă în adevăratul sens al cuvântului şi nici nu vom avea atâta vreme cât invocăm principiul solidarităţii şi nu al contributivităţii", a conchis acesta.
Aflaţi mai multe despre discuţiile pe care le-au purtat oamenii de afaceri pe tema revenirii economiei româneşti, dar şi a modalităţilor prin care companiile îşi pot finanţa investiţiile, în ediţia din 2 mai a revistei „Forbes România".