De bine ce se pregătesc România şi Bulgaria să devină membre ale spaţiului Schengen, zona "fără paşapoarte" a Europei este ameninţată cu dizolvarea. Motivul – incapacitatea de până acum a guvernelor statelor membre de a gestiona fluxul de migranţi veniţi din Africa de Nord şi susţinerea tot mai mare de care se bucură mişcările populiste şi protecţioniste din Europa, relatează AFP.
Opinia nu este împărtăşită şi de comisarul însărcinat cu Securitatea şi Imigraţia. Cecilia Malmstrom refuză să creadă în sfârşitul acestui spaţiu fără frontiere, pentru aproximativ 400 de milioane de locuitori din 25 de ţări, din cauza tensiunilor franco-italiene pe tema imigranţilor tunisieni. "Ar fi periculos, pentru că Schengen este unul dintre fundamentele libertăţii de mişcare în Uniunea Europeană", a precizat ea. "Dacă Schengen cade, atunci ne putem întreba la ce serveşte Uniunea Europeană", scrie şi cotidianul spaniol El Pais.
Cecilia Malmostrom a relevat că guvernele europene sunt singurele răspunzătoare pentru politicile în materie de securitate. Însă ele se află, toate, sub presiunea mişcărilor populiste şi xenofobe, asociate la putere, cum este cazul Ligii Nordului în Italia, sau au devenit adevărate forţe politice, cum este cazul Frontului Naţional, în Franţa. Aceste partide resping imigranţii şi dictează politicile de securitate ale guvernelor. Spaţiul Schengen se află într-o criză incipentă de un an, iar exodul celor aproximativ 25.000 de tunisieni către coastele de sud ale Italiei îi creează dificultăţi.
"În (spaţiul) Schengen există probleme, mai ales cea a frontierelor externe", a recunoscut comisarul european Cecilia Malmstrom. "Trebuie să discutăm despre ele, dar fără a pune în discuţie întregul sistem", a avertizat ea.
De bine ce se pregătesc România şi Bulgaria să devină membre ale spaţiului Schengen, zona "fără paşapoart