România este cu mult în urma altor state europene - şi a calendarului stabilit pentru respectarea legislaţiei UE în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Potrivit Ministrului Mediului, Laszlo Borbey, România reciclează în prezent doar unu la sută din deşeurile pe care le produce, în condiţiile în care ţinta de reciclare este de 50 la sută până în 2020. Cea mai mare cantitate a deşeurilor, reciclabile sau nu, este depozitată la gropile de gunoi.
Singurul domeniu în care stăm mai bine este cel al reciclării ambalajelor - aceasta pentru că, şi până acum, companiile erau sancţionate dur dacă nu-şi reciclau un procentaj din ambalajele produse şi pentru că asociaţiile înfiinţate de companii în acest scop şi o serie de organizaţii non-guvernamentale s-au implicat în campanii menite să-i înveţe pe români să colecteze selectiv deşeurile refolosibile.
Obligaţii noi pentru producători şi comercianţi
Printr-o hotărâree de guvern publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul săptămânii trecute, procentajul obligatoriu pentru firme, care creştea oricum anual până în 2013, a fost devansat cu un an. Aceasta, în condiţiile în care şi până acum cotele la PET-uri sau sticlă erau atinse tot datorită producătorilor. "Agenţii economici sunt obligaţi să atingă obiectivele cu un an mai devreme. Această abordare asigură pentru statul român şi autorităţile de mediu o mai mare stabilitate a obiectivelor la nivel naţional," spune Sorin Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje, o organizaţie care coordonează colectarea şi reciclarea ambalajelor produse de peste 1.800 de companii, inclusiv mari producători de băuturi la PET sau doze de aluminiu.
Chiar dacă noua legislaţie pune mai multă presiune pe companii, Popescu spune că aceasta are un mare avantaj: stabileşte clar responsabilităţile tuturor factorilor implicaţi, de la autorităţile locale la cons