Anghel, BCR: În a doua parte a anului, leul va rămâne stabil şi se va afla în intervalul 4 - 4,2 lei/euro
Analiştii cred că BNR va continua regimul de flotare controlată a cursului valutar pentru a preveni volatilitatea ridicată în perioada următoare
Evoluţia leului faţă de euro va continua să fie stabilă, dar intervalul de variaţie a coborât la 4 - 4,2 lei/euro, care este mai realist în contextul internaţional actual, în care sentimentul investitorilor se poate schimba peste noapte, a declarat economistul-şef al BCR, Lucian Anghel (foto). Analiştii BCR notează că aprecierea foarte rapidă a leului până la o rată de schimb situată sub 4,1 lei/euro nu a fost însoţită de o îmbunătăţire vizibilă a încrederii investitorilor în regiune.
Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a menţionat că estimarea privind nivelul cursului la finele acestui an a rămas neschimbată, la 4,1 lei/euro. "În prima parte a anului am putea să vedem un curs valutar mai apropiat de 4 lei/euro, iar în a doua parte a anului contextul internaţional ar putea să ne influenţeze şi să ne aducă mai aproape de mijlocul intervalului de variaţie", a spus Anghel.
"Este adevărat că datele privind unii indicatori macroeconomici din lunile ianuarie şi februarie, precum industria, îmbunătăţirea nivelului deficitului comercial sau poate anticipaţiile că ţara iese treptat din recesiune ar fi putut îndepărta leul de evoluţia valutelor din regiune, dar, în orice caz, aprecierea monedei naţionale a avut loc cam rapid", potrivit unui raport BCR.
Lucian Anghel susţine că aprecierea leului nu a afectat atât de mult exportatorii pe cât s-a vehiculat. ''Marii exportatori îşi fac calcule şi pentru o eventuală apreciere a leului, cât şi pentru o depreciere. Îşi iau o marjă de risc, pe când exportatorii mici îşi fac bugetul pe un curs bătut în cuie, bazându-se pe intervenţiile băncii central