Vestea ca nivelul contributiilor sociale urmeaza sa fie scazut cu doua puncte procentuale in al doilea semestru din 2011 este primita cu bratele deschise de catre angajatori, care isi doresc insa o reducere suplimentara.
“Scaderea contributiilor sociale este, fara indoiala, o masura benefica pentru companii, aceasta venind in sprijinul relaxarii fiscale de care angajatorii au nevoie, pentru a depasi mai usor contextul economic nefavorabil din ultimii ani”, spune Florentina Greger, HR manager la producatorul de software Zitec.
Reducerea cotelor de contributii sociale este prevazuta distinct in proiectul Strategiei fiscal-bugetare pentru 2012 – 2014. Se asteapta ca relaxarea fiscala in cauza sa contribuie la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.
“In acelasi timp, nu consider realista perspectiva conform careia aceasta masura va deschide lacatul angajarilor pe piata muncii din Romania, ci cel mult aceasta scadere ar putea veni in sprijinul unora dintre angajatori ca o solutie de evitare a reducerilor de personal iar altora ca o premisa a bugetarii unor cresteri salariale pentru angajatii actuali”, mentioneaza Greger.
In prezent, un angajator trebuie sa plateasca, in mod normal, o contributie la sistemul public de pensii de 20,8% din venitul lunar brut, o contributie de asigurari sociale de sanatate - 5,2%, o cota pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - 0,85%, o contributie la bugetul asigurarilor de somaj – 0,5%, o contributie la Fondul de Garantare pentru plata createlor salariale – 0,25% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale – 0,15%
“Posibila scadere a contributiilor sociale ar putea semnifica un inceput de relaxare fiscala, dar nu credem sa aiba un impact puternic asupra pietei muncii. Evaziunea fiscala ar put