Conducerea Bursei de Valori Bucureşti vrea să pună deoparte, în Bugetul pe anul acesta, cinci milioane de euro destinaţi achiziţiilor de participaţii la burse vecine, a declarat, ieri, Valentin Ionescu, directorul general al BVB, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii. Directorul BVB a precizat că există unele discuţii între conducerea BVB şi reprezentanţii unor burse din regiune, subliniind că Bursa de Valori Bucureşti nu a renunţat încă la ambiţiile să devină un jucător regional.
"Avem unele discuţii, dar nu putem să dezvăluim mai multe atâta timp cât ele nu sunt încheiate. Pot să vă spun doar că o să fiţi surprinşi în curând dacă se finalizează discuţiile, posibil săptămâna viitoare. În Bugetul pe anul acesta, am pus deoparte suma de cinci milioane de euro pentru astfel de inves-tiţii", a precizat Valentin Ionescu.
Planurile BVB de a se extinde la nivel regional datează de acum câţiva ani, de când bursa a făcut o propunere pentru cumpărarea Bursei de la Ljubljana, dar a trebuit să renunţe în faţa ofertei mult mai tentante depusă de Bursa din Viena.
Săptămâna trecută, planurile de extindere regională ale BVB păreau să fi fost periclitate de cererile mai multor acţionari ai Bursei pentru reducerea valorii nominale a titlurilor BVB şi distribuirea diferenţei ca dividend extraordinar.
Octavian Molnar, membru în Consiliul Bursei, a protestat atunci faţă de posibilitatea decapitalizării BVB, atrăgând atenţia că societatea are nevoie de bani ca să îşi pună în practică planurile de achiziţie ale unei alte burse.
În acelaşi timp, surse din piaţă susţineau că în cadrul Consiliului BVB s-a discutat despre posibilitatea ca bursa să achiziţioneze circa 5% din Sibex ca să câştige un atu în cadrul discuţiilor de fuziune cu instituţia sibiană. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a ridicat deja interdicţia care nu dădea BVB posibilita